Qui som?

“Un missatge del riu: mai et rendeixis! Poden haver-hi pedres que intentin detenir-te, però d’alguna manera trobaràs com fluir”. 

Fem Pedagogia és una Fundació creada per l’Associació Fem Pedagogia. 

 

Ens considerem una organització líquida que s’integra i flueix amb les entitats i persones amb qui col·laborem per tal d’assolir resultats tangibles i d’impacte.

El nostre àmbit principal d’acció és Catalunya, tot i que s’actua també a escala Estatal i internacional.

 

La nostra finalitat és generar oportunitats d’aprenentatge per a la realització personal, l’equitat social i la sostenibilitat mediambiental, així com per reduir les barreres que ho impedeixen. 

 

Treballem per aconseguir-ho a través de l’orientació, la formació, l’acompanyament i l’acció social, des del marc de la pedagogia crítica i a través d’una perspectiva 360: integral, interseccional, integrada en el territori i continuada. 

 

Posem les fortaleses de les persones i les organitzacions en el centre i, partint d’elles, establim els suports necessaris per al desenvolupament de trajectòries personals i organitzacionals d’èxit. 

 


 

Sabem per què fem el que fem – tenim uns fonaments teòrics i metodològics consolidats i contrastats; sabem com fer-ho – catorze anys de pràctica i d’impacte ens avalen – i ens encanta fer-ho – tenim passió per allò que fem -.

 

Fonamentades en aquesta combinació per a l’èxit, treballem amb l’excel·lència, la col·laboració i el compromís com a valors de treball i la realització personal, l’equitat social i la sostenibilitat ecològica com a valors d’impacte.

 

No ens interessa ‘ser o fer-nos grans’ com a entitat; ens interessa que el nostre impacte ho sigui per a cada persona, comunitat i organització amb qui treballem. 
 

L'Equip

“El que fa que un riu aporti tanta calma a les persones és que no té cap dubte de que sap on va.”

El nostre equip es caracteritza per la unitat d’acció: tenim clares i consensuades les finalitats i objectius per qui treballem, dominem els fonaments conceptuals i metodològics que ens permeten assolir-los i tenim expertesa i compromís en la seva aplicació. 

La nostra actuació és sempre col·laborativa, amb sentit de comunitat i vocació de servei, tant amb les persones i organitzacions amb qui treballem, com entre nosaltres. Gaudim identificant les fortaleses de tothom amb qui col·laborem i utilitzant-les com a fonament de progrés. Utilitzem l’enginy per arribar a més de forma optimitzada; estem disposades a assumir reptes, aportar valor, iniciativa i inconformisme per tal d’aconseguir els objectius pels quals treballem.

 

Carme Martínez Roca
Directora i Fundadora
 

La Carme és Doctora en Educació i professora d'orientació professional a la UAB. Ha impulsat programes d'orientació a Copenhague, Catalunya i Johannesburg. "Nuestro trabajo como orientadoras es poner tornillos cuadrados en los agujeros redondos de la desigualdad." N. Alexander.

Alba Muñoz Oliveras
Dinamitzadora de l’Espai de Co-Creació

L'Alba és graduada en Pedagogia i té un Màster en Formació de persones adultes. És experta en el desenvolupament de programes d'orientació comunitària. "Estamos hechos del material con el que se construyen los sueños" Shakespeare

Queralt Blanco Permanyer
Coordinadora d'Orientació i Acompanyament

La Queralt és graduada en Pedagogia. És experta en orientar els/les joves durant el camí cap a la vida adulta. "No hay necesidad de apresurarse. No hay necesidad de brillar. No es necesario ser nadie más que uno mismo." Virginia Woolf

Laura Salmerón Villalba
Coordinadora de Formació i d’Acció Social 

La Laura és graduada en Pedagogia per la UAB i cursant els estudis de màster de Psicopedagogia. És experta en motivar a les persones a construir el seu propi camí. "Ens meravellem amb la bellesa de la papallona, però rarament apreciem els canvis que ha passat per ser el que és" - Maya Angelou

Margarida Romeu
Administrativa-comptable

La Margarida està titulada en FPII com a Tècnic en Administració i Comerç, i ha iniciat un Grau d'Administració i Direcció d'Empreses. És experta en la gestió i  administració d'organitzacions. "No somos millonarios por lo que tenemos, sino por lo que podemos hacer sin tener ningún recurso material." Immanuel Kant.

Marta Salazar López 
Orientadora

La Marta és graduada en Educació Infantil i té un Màster en Psicopedagogia. “Un árbol enorme crece de un tierno retoño. Un camino de mil pasos comienza en un solo paso”. Lao-Tse

Trajectòria

2009

Fem Pedagogia va néixer com a resposta a les necessitats d’orientació existents en els centres de formació de persones adultes (CFA). L’any 2009, en plena crisi econòmica, moltes persones que van ser expulsades del mercat laboral van tornar a la formació per ampliar les seves possibilitats de trobar feina, i va ser en aquell moment quan, en el CFA La Concòrdia de Sabadell vam fer un projecte pilot d’orientació amb 25 persones que vam anomenar GPS al futur. L’èxit del projecte va propiciar la seva repetició i, un parell d’anys després, l’inici de la seva replicació en altres centres. Veient la necessitat de tenir un paraigua organitzatiu pel projecte, a 2013 neix l’Associació Fem Pedagogia per una vida digna per a tothom, i amb ella el nom del projecte canvia a GPS a un futur millor.  

2010 al 2015

En els següents cinc anys, el projecte d’orientació es va replicar en més de 10 centres i va utilitzar-se, amb la Diputació de Barcelona, per inspirar el projecte Full de Ruta, que va arribar a diferents Escoles Municipals de Persones Adultes (EMPA) de la demarcació de Barcelona. Des de llavors hem treballat perquè l’orientació vetlli per avançar cap a la realització personal, l’equitat social – sense la que no pot haver-hi realització personal – i la sostenibilitat mediambiental – sense la que no pot haver-hi ni equitat social ni realització personal -. En total, hem treballat amb més de 25 CFA/EMPA i hem ampliat actuacions en altra tipologia de centres i organitzacions, arribant centres d’educació primària, de secundària i batxillerat, de formació professional, en programes de formació i inserció desenvolupats per l’administració pública o a Fires i Jornades d’Orientació municipals entre d’altres. Entre els resultats que ens fan sentir més satisfetes estan els següents: des de 2010 hem assessorat individualment, 1985 persones joves i adultes, de les quals el 94% va acabar estudis i el 88% van continuar estudiant. 

2016 al 2018

Des de 2016 treballem en la formació i l’acompanyament de professionals, ja sigui docents o tècnics/tècniques de l’administració pública, per tal que tinguin els fonaments i les eines per fer orientació al llarg i ample de la vida des d’una perspectiva crítica, integral, interseccional, integrada en el territori i centrada en les fortaleses de les persones. La nostra expertesa en aquesta tasca ens ha permès col·laborar, ja en el període 2021-2023, en suports per a la creació del Pla d’Acció Tutorial de CFA/EMPA, el suport per a la creació de l’estratègia de lluita contra l’abandonament escolar prematur a Abrera, o en el projecte pilot de la Diputació de Barcelona per a la creació de Sistemes Locals d’Orientació i Acompanyament en les Trajectòries Educatives (SLOATE) de diferents municipis. Que ens diguin que els seus projectes s’ordenen i creixen amb nosaltres, que tenen els fonaments per seguir avançant, o que s’adonen de la diferència que el nostre acompanyament ha suposat en el seu dia a dia ens anima a seguir avançant i aprenent amb ells i elles.

2019 al 2021

L’any 2019 vam obrir una altra línia de treball amb el projecte Mares Extraordinàries, que s’ha centrat en l’acompanyament integral – laboral, emocional, moció-formatiu - a mares que encapçalen famílies monomarentals i al suport socioeducatiu als seus fills i filles. És per això que el nom del projecte va passar a ser Famílies Extraordinàries a 2022. Volem ser la ‘finestreta única’ d’orientació i acompanyament per aquestes famílies, des d’on puguin vincular-se allà on necessitin. Veure com una de les dones amb qui treballem posa un negoci propi, com d’altres troben feina, com reben més de 16 ajuts als quals tenen dret, o la cara de felicitat que un fill té quan, gràcies a la Joguetera, una iniciativa del projecte per deixar joguines en préstec, pot fer volar un dron, és un goig per a nosaltres.  

L’any 2020 i la pandèmia COVID-19 van suposar un punt d’inflexió per a nosaltres. Una setmana abans que els centres educatius tanquessin, vam enviar un correu a aquells amb els que treballàvem per dir-los que, en cas de tancament, estàvem preparades per seguir desenvolupant la nostra tasca online. Llavors encara semblava que això no podia passar – que s’haguessin de tancar -, però quan va succeir vam ser capaces d’actuar amb rapidesa. Allà va quedar palès que la nostra estructura – plana, horitzontal, col·laborativa – i el nostre equip – preparat, vinculat amb les persones i els centres, i amb sentit d’anticipació – era capaç de donar resposta immediata i de qualitat a canvis sobtats i profunds. Un dels resultats, al llarg de tots aquests anys, dels que ens sentim més satisfetes, és que fins i tot en aquelles circumstàncies vam contribuir al fet que el 90% dels i de les joves amb els que vam treballar acabessin els estudis en curs. A causa de tot això, durant la pandèmia vam tenir més feina que mai fins llavors, el que s’ha mantingut fins al present. 

2021 al 2023

En els darrers tres anys, una de les tasques que ha crescut més ha estat l’orientació per a l’acreditació de competències de persones adultes. Des de 2022, i amb la nova llei de Formació Professional, s’han obert portes perquè persones sense formació, però amb experiència professional convalidin aquesta expertesa per mòduls formatius, i que puguin obtenir un certificat de professionalitat o la majoria de mòduls d’un cicle formatiu. Hem treballat perquè les persones que orientem puguin beneficiar-se d’aquestes oportunitats, i hem iniciat un projecte perquè les empreses també puguin fer-ho. Veure com hi ha persones que acrediten la pràctica totalitat d’un Grau Mitjà, o com d’altres poden consolidar el seu lloc de treball gràcies a les convalidacions que obtenen és un premi que per a nosaltres no té preu.

A 2023 continuem treballant en tot el que hem esmentat fins ara. Mirem enrere, veiem els fruits i no podem més que somriure, amb la satisfacció d’aquella persona que sap que ha fet tot el que ha pogut i tot o bé que ha sabut, i amb la certesa, pels resultats obtinguts, que aquesta suma ha contribuït al fet que les trajectòries personals, formatives, professionals i de vida de moltes persones, així com de moltes organitzacions, avancessin.  

 

 

                                                                 Avís Legal         |        Polìtica de Privacita        |     Política de Cookies                                          

 ©2024 Fundació Fem Pedagogia. Tots els drets reservats.                                                                                Disseny elaborat per Mònica Daniela Salas Góngora i Andrea López Moretti

Necesitamos su consentimiento para cargar las traducciones

Utilizamos un servicio de terceros para traducir el contenido del sitio web que puede recopilar datos sobre su actividad. Por favor revise los detalles en la política de privacidad y acepte el servicio para ver las traducciones.